Mooi tafereel, de vrijdagochtend voor de meivakantie in het mvi-lokaal op de locatie Eltensestraat: groepjes leerlingen werken geconcentreerd samen, met als voertaal… Engels! De reden? Vijf leerlingen zijn Zweeds. Ze zitten op Teknikum, een middelbare school in Växjö.

De Zweden doen de IT-opleiding engineering & science en ze zijn in Duiven in het kader van het internationaliseringsproject IT2Share. De acht leerlingen van Candea zitten in 3-kb en volgen het profiel media, vormgeving & ICT (MVI). Volgende week gaan ze naar Zweden voor een tegenbezoek. “We werken al sinds 2016 samen”, vertelt Marieke van ’t Veld (docent MVI en Engels), “maar deze keer is extra speciaal, omdat ook IKC Carrousel in Zevenaar meedoet. De leerlingen hebben samen minilesjes voorbereid en gegeven. Vandaag maken ze een leskit.” De groepjes zijn uiteraard gemengd en ze werken aan een micro:bit (een microcomputertje), een MaKey MaKey (een hulpmiddel om van een willekeurig voorwerp een touchpad te maken) en een minidrone. De rolverdeling is dat de Zweden de techniek voor hun rekening nemen en de Nederlanders het creatieve gedeelte, zoals de instructiekaarten voor de basisschoolleerlingen. Marieke van ’t Veld: “Het is een leuke combinatie van IT-nerds en creatievelingen uit verschillende landen.”

Taalvaardigheid

Gewoon om te laten zien hoe dat eruit ziet Magnus Larsson vertelt dat internationale samenwerking heel veel aandacht krijgt in het Zweedse onderwijs. Teknikum heeft contacten in achttien landen, in bijna alle werelddelen. “Leerlingen leren er zoveel meer van dan uit boeken. Voor IT-studenten is leren samenwerken en zeker met mensen uit andere landen extra belangrijk, want dat moeten ze later ook. In hun opleiding ligt de nadruk op programmeren, maar hier werken ze met vormgevers die met een ander oog kijken.” Larsson wil graag kwijt dat hij verrast is door de Engelse taalvaardigheid van de Candea-leerlingen, die een paar jaar jonger zijn dan zijn studenten (die volgend jaar naar de universiteit gaan): “Bij uitwisselingen in Frankrijk en Italië is het taalniveau veel lager.”

Erasmus+

De samenwerking met de school uit Växjö wordt mede mogelijk gemaakt door een forse subsidie die de locatie Eltensestraat is toegekend door Erasmus+. Dit is een programma van de Europese Unie, met als doel dat scholieren kennis en ervaring opdoen in andere EU-landen. De subsidie loopt tot 2027. Marieke van ’t Veld is er heel blij mee: “Er zijn niet heel veel scholen die deze subsidie krijgen en ik vind het heel mooi dat internationalisering er nu ook voor vmbo- en mavoleerlingen is.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Candea Nieuws (mei 2022).